Logowanie dwustopniowe - aplikacja Google Authenticator - gwarancja bezpiecznego korzystania z Fakturowni

Utworzono: 2019-08-27
Ostatnia aktualizacja: 2019-10-24
Liczba odwiedzin posta: 229

Fakturownia daje Użytkownikom możliwość aktywowania dwustopniowego uwierzytelniania (dwustopniowej weryfikacji) poprzez aplikację Google Authenticator. To zdecydowanie bezpieczniejszy sposób od logowania standardowego - zamiast wymaganego tylko jednego kroku do uwierzytelnienia (takiego jak podanie hasła), wymagane są dwa - w tym przypadku podanie kodu weryfikacyjnego wygenerowanego przez aplikację Google Authenticator podczas logowania się na swoje konto w Fakturowni. 

Więcej o logowaniu dwustopniowym i jego drugim rodzaju przeczytasz we wpisie Bezpieczeństwo w Fakturowni dzięki dwóm rodzajom dwustopniowej weryfikacji i wybierzesz ten, który będzie dla Ciebie najlepszy.

Aby skorzystać z drugiego rodzaju logowania dwuetapowego i połączyć swoje konto z Google Authenticator:
 
  • zainstaluj aplikację Google Authenticator na swoim urządzeniu moblinym


 
  • przejdź do zakładki z nazwą Twojego loginu znajdującej się obok menu Ustawienia 
  • wybierz opcję Profil
  • naciśnij przycisk Edytuj Profil / Zmień hasło



 
  • naciśnij przycisk Zmień


 
  • wybierz opcję Włączona (aplikacja)
  • naciśnij przycisk Zapisz


 
  • przy pomocy aplikacji zeskanuj wygenerowany kod QR lub wpisz otrzymany w szarym polu klucz
  • wprowadź kod, który pojawi się w Twojej aplikacji do rubryki Wygenerowany kod
  • naciśnij przycisk Zapisz




Od tego momentu podczas każdego logowania wymagane będzie od Ciebie wprowadzenie kodu weryfikacyjnego dostępnego właśnie w Twojej aplikacji. Wygasa on po każdorazowym naciśnięciu przycisku ZWERYFIKUJ KOD, a na jego miejsce natychmiast pojawia się nowy, co daje Ci gwarancję bezpiecznego korzystania z Fakturowni.





Aby wyłączyć dwustopniową weryfikację:
 
  • przejdź do zakładki z nazwą Twojego loginu znajdującej się obok menu Ustawienia 
  • wybierz opcję Profil
  • naciśnij przycisk Edytuj Profil / Zmień hasło
  • naciśnij przycisk Zmień
  • wybierz opcję Wyłączona
  • naciśnij przycisk Zapisz


Powrót


Dodaj komentarz