W Fakturowni odbiorca faktury może zrezygnować z otrzymywania kolejnych wiadomości e-mail od Twojej firmy. Sprawdź, jak działa mechanizm unsubscribe, gdzie znaleźć zablokowane adresy, na jakich zasadach można je odblokować oraz czy możliwość rezygnacji można wyłączyć.
Rezygnacja z otrzymywania faktur e-mailem (unsubscribe)
Każdy e-mail z fakturą wysyłany z Fakturowni zawiera możliwość rezygnacji z dalszego otrzymywania takich wiadomości od Twojej firmy (mechanizm unsubscribe, zgodny ze standardem List-Unsubscribe / One-Click). Jeśli odbiorca skorzysta z tej opcji, zobaczy potwierdzenie wraz z możliwością cofnięcia decyzji, jeśli to pomyłka. Poniższy widok jest przykładem wyświetlanym w poczcie Gmail i może różnić się w zależności od używanego systemu pocztowego.
Zablokowani odbiorcy e-maili
Aby sprawdzić listę odbiorców, którzy zrezygnowali z otrzymywania faktur e-mailem, przejdź do zakładki Ustawienia > Ustawienia konta > Wysyłanie e-mailem i w sekcji Wysyłanie faktury e-mailem kliknij Zablokowani odbiorcy e-maili.
Panel pokazuje listę adresów, których odbiorcy zrezygnowali z otrzymywania faktur e-mailem. Na zablokowany adres wysyłka nie jest realizowana. Zablokowany adres można odblokować, ale liczba prób jest ograniczona do 3, a odstępy czasu między kolejnymi próbami rosną. Dostęp do panelu mają właściciel i administratorzy konta.
Zasady odblokowania adresu e-mail
Odblokowanie przez Ciebie (nadawcę):
- dostępne wyłącznie na kontach płatnych - na koncie Micro przycisk „Odblokuj” jest zawsze wyszarzony, z komunikatem „Odblokowanie adresu jest dostępne tylko dla kont płatnych.”, niezależnie od tego, ile czasu minęło.
- liczba prób jest ograniczona do 3, a odstępy czasu między kolejnymi rosną, licząc od ostatniej rezygnacji tego adresu:
- 1. odblokowanie - możliwe po 1 tygodniu.
- 2. odblokowanie (jeśli ten sam odbiorca wypisze się ponownie po odblokowaniu) - po 1 miesiącu od tej kolejnej rezygnacji.
- 3. odblokowanie - po 3 miesiącach.
- zanim minie odpowiedni okres, przycisk nie jest dostępny, a w kolumnie Odblokowanie możliwe od pojawi się data, kiedy odblokowanie będzie możliwe.
- po wykorzystaniu wszystkich 3 odblokowań blokada staje się trwała - przycisk znika, a panel pokazuje komunikat: „Limit odblokowań (3) został wyczerpany - blokada jest trwała.”
Wyłączenie możliwości rezygnacji z e-maili
Możliwość wyłączenia mechanizmu unsubscribe jest dostępna tylko wtedy, gdy wysyłasz faktury przez własny serwer SMTP.
W zakładce Ustawienia > Ustawienia konta > Wysyłanie e-mailem, w ustawieniach wysyłki Wysyłaj przez własną skrzynkę pocztową, znajdziesz checkbox Wyłącz możliwość rezygnacji z e-maili (unsubscribe) przy wysyłce własnym serwerem SMTP.
Przy pozostałych sposobach wysyłki (domyślnie lub własna nazwa) funkcja jest obowiązkowa i nie można jej wyłączyć.
Jakiej wysyłki w systemie dotyczy blokada?
Co dokładnie obejmuje blokada?
Zablokowany adres e-mail nie otrzyma żadnej wiadomości związanej z dokumentami wysyłanymi z konta, na którym dokonano rezygnacji. Dotyczy to:
- faktur (wysyłka ręczna oraz ponowna wysyłka),
- dokumentów magazynowych (WZ/PZ),
- linku do panelu klienta,
- przypomnień o zaległej płatności - zarówno wysyłanych automatycznie (wg harmonogramu ustawionego w koncie), jak i wysyłanych ręcznie przyciskiem “Wyślij przypomnienie” na fakturze. Dotyczy to przypomnień wysyłanych zarówno po terminie płatności, jak i przed terminem (jeśli konto ma taką opcję włączoną).
Innymi słowy: rezygnacja z otrzymywania faktur na dany adres oznacza rezygnację ze wszystkich e-maili dotyczących dokumentów sprzedażowych z tego konta, nie tylko samej faktury.
Czego blokada nie obejmuje?
Blokada nie obejmuje:
- przypomnień wysyłanych SMS-em - to osobny kanał, rezygnacja e-mailowa go nie dotyczy,
- powiadomień systemowych kierowanych do właściciela konta Fakturownia (np. maile powitalne, weryfikacyjne) - te nie są wysyłane do odbiorcy faktury, więc mechanizm rezygnacji ich nie dotyczy.