Filtry na liście faktur resetują się po edycji lub wysłaniu do KSeF
Tak działa aplikacja - to nie jest błąd.
Ustawienia filtrów (dział firmy, miesiąc, inne kryteria widoczne po lewej stronie listy) są przechowywane tylko przez czas aktywnej sesji w danej zakładce. Nie są zapisywane trwale, więc w określonych sytuacjach wracają do stanu domyślnego.
Kiedy filtry się resetują
- Po wejściu w edycję faktury i powrocie przez menu (np. kliknięcie w Przychody > Faktury)
- Po wysłaniu dokumentu do KSeF - zarówno z ikonki na liście, jak i z poziomu faktury
- Po zapisaniu zmian w fakturze i przejściu do listy w standardowy sposób
Jak zachować filtry po edycji faktury
Zamiast wracać do listy przez menu, użyj przycisku Wstecz w przeglądarce po zapisaniu zmian. Dzięki temu wróci poprzednia strona z zachowanymi ustawieniami filtrowania.
Kroki:
- Otwórz fakturę do edycji.
- Wprowadź zmiany i zapisz.
- Wróć do listy przyciskiem Wstecz w przeglądarce (nie klikając w menu Przychody).
Wysyłka do KSeF a filtry
Po wysłaniu dokumentu do KSeF filtry na liście są zawsze czyszczone - w tym przypadku nie ma obejścia, trzeba ustawić filtrowanie ponownie.
Jeśli korzystasz z wielu działów i regularnie filtujesz listę, najwygodniej jest ustawiać filtry raz na początku pracy i przez całą sesję korzystać z przycisku Wstecz (lub otwierać dokumenty w osobnych kartach przeglądarki) zamiast nawigacji przez menu.